madeleines recept header3

Fetaostkräm med basilika

Skrivet av Madeleine Granberg 19.06.2018

 

Till gårdagens grillmiddag gjorde jag denna goda fetaostkräm med basilika. 

IMG 6528

Du behöver:

2 dl creme fraiche

1 pkt fetaost

en näve färska basilikablad

salt och peppar

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Det blev ganska mycket fetaostkräm kvar och jag gillar inte att slänga mat, så resterande av fetaostkrämen använde jag till dagens middag. 

Bred en klick fetaostkräm på laxbitar och tillaga i ugn (175 grader) tills laxen är klar.

14E0040F E0BD 4399 82A3 9B8A4A09F1C1

Jag serverade laxen med zuccini som skivades och stektes i olivolja, kryddad med salt och peppar samt en avokado och tomatsallad. 

E2E9E872 99BD 4500 A829 09798DEFC3A9

Zucchini från mammas växthus ♥


Pinocciotårta

Skrivet av Madeleine Granberg 14.06.2018

Denna tårta är en riktig favorit! Vi i min familj har alltid kallat den pinocciotårta men jag vet att den även kallas brittatårta, glömmingetårta eller bara marängtårta helt enkelt. God som bara den är den och jag gjorde den till min födelsedag i måndags.

IMG 6436Fylld med rikligt med vispad grädde och jordgubbar.
IMG 6443

Varför inte baka den till midsommar som för övrigt är redan nästa vecka!!

 

Botten

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

5 äggulor

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 Maräng

5 äggvitor

2,5 dl socker

Mandelspån 

Fyllning:

5 dl vispgrädde

färska jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. 

Botten: Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölen och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Maräng: Vispa äggvitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret.

Bred ut smeten till botten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Bred över marängen toppigt. Strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ut plåten och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade och låt kakan svalna på bakplåtspappret.

Lägg ihop tårtan genom att dela kakan på mitten. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ihop bottnarna med grädde och jordgubbar emellan.

 IMG 6430

Prova denna tårta, en riktigt höjdare :)

 


Rabarberpaj och vaniljkräm

Skrivet av Madeleine 05.06.2018


Denna rabarberpaj och vaniljkräm fixar du ihop snabbt när gästerna står på trappan eller när du bara måste ha något gott till efterrätt eller fika!

IMG 6194 

 Snabb rabarberpaj och vaniljkräm 

100 gram smör

2 dl vetemjöl

3 msk socker

Rabarber, smör, socker

Gör så här:

Skär rabarbern i bitar, lägg i en smord form och strö över lite socker.

Smält smöret, ha i mjöl och socker. Fördela degen över rabarbern och baka i ugn ca 20 minuter i 200 grader. IMG 6173 1Före ugnen

 

Snabbrörd vaniljkräm 

0,5 vaniljstång

3 äggulor

0,5 dl socker

3 dl grädde

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.

IMG 6174


Kladdkakemuffins

Skrivet av Madeleine 03.06.2018

Hej på er!

Hoppas ni alla har haft en fin helg, det har jag haft! Här har det varit superfint väder, vi har ätit både frukost och middag ute på altanen. Så skönt!

IMG 6215

Bakade ingenting i helgen, men hittade till min lycka kladdkakemuffins i frysen som jag dekorerade med grädde och jordgubbar.

Receptet är från Leila.

Du behöver:

1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
1 dl kakao av bra kvalitet
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering

 Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.

IMG 6233Avnjöts såklart ute på altanen i solen!


Lax i citronsås

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2018

Denna laxrätt fick betyget fantastiskt gott vid middagsbordet!

IMG 6137

Serverade laxen med potatismos och gröna ärter. Mums!

Du behöver:

 lax till fyra personer

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

1 msk hummerfond

1 msk citronsaft

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

Gör så här:

Häll grädde, crème fraiche och hummerfond i en kastrull, låt koka hop. Smaksätt med citronsaft, dill, salt och peppar.  Lägg laxen i en smord ugnssäker form, häll på såsen och laga i ugn (175 grader) tills laxen är klar.


Avokadomousse

Skrivet av Madeleine 30.05.2018

Kategorier:

Mixade precis ihop en avokadomousse till kvällsmål. Jätte krämigt och gott.

IMG 6166

Du behöver:

1 avokado

en halv banan

ca 0,5 dl naturell yogurt 

en skvätt lime

lite vaniljpulver

Gör så här:

Mixa ihop alltsammans och lägg upp i en skål. Toppa med ex. frusna hallon och hackade nötter. 

IMG 6162

Muuums!


Rabarberkräm

Skrivet av Madeleine 29.05.2018

Helt vanlig rabarberkräm är ett måste några gånger per sommar!

IMG 5968

Rabarberkräm

500 gram rabarber

3 dl vatten

ca 1 dl socker

4 msk potatismjöl

Gör så här:

Skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull, häll på vatten och socker. Koka upp och låt koka ihop några minuter. Lös upp potatismjölet i lite vatten och häll ner i krämen i en smal stråle. Rör hela tiden! Koka upp under omrörning och ta av från värmen, häll upp i en glasskål.

Låt svalna.

IMG 5974

Gott tillsammans med grädde eller mjölk.


Rabarbertosca

Skrivet av Madeleine 25.05.2018

Äntligen är rabarbern klar! Ni som följer mig på Instagram kunde se att jag bakade en rabarbertoscakaka förra helgen, oj så god den blev! Jag älskar toscakaka och med syrlig rabarber blev det hur bra som helst!IMG 5844Jag planterade rabarber på vår gård i fjol och se vad fin den är i år,

IMG 5888

men rabarbern jag bakade av hämtade jag faktiskt från svärmor då jag är lite snål på min egen ännu....
IMG 5827

Rabarbertoscakaka

100 gram smör

2 ägg

1,5 dl socker

1,25 dl vetemjöl

2 tsk socker

2 stjälkar rabarber

Toscaglasyr:

50 gram smör

0,75 dl socker

2 dl mandelspån

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.

IMG 5833
Skär rabarbern i bitar och och tryck ner i smeten.

Grädda i ugn 175 grader, ca 25 minuter.

Gör toscaglasyren medan kakan gräddas: smält smör och socker i en kastrull. Blanda ber mandelspån och mjöl. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken. Häll den varma glasyren över kakan, höj ugnsvärmen till 200 grader och grädda 8-10 minuter. Servera rabarbertoscan som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.

IMG 5864

 


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine 20.05.2018

 Även fast det är så varmt ute så är det gott med gryta. Denna fiskgryta med bl.a. saffran, vitlök och vitt vin blev så himla god. Jag serverade den tillsammans med aioli och baguette (fuskade med Hellmans majonäs som jag blandade med vitlök och baguetten köpte jag från Kantarellens bageri Brödbiten).

IMG 5824

Du behöver: 

500 gram lax

olivolja

1 gul lök

2 vitlök

2 morötter

1  palsternacka

8 liter vatten

2 dl grädde

1 dl vitt vin

1 msk tomatpure

4 msk hummerfond

1 kuvert saffran

räkor (gärna handskalade)

salt och peppar

Till servering: aioli och baguette

Gör så här:

Skär laxen i kuber, lägg åt sidan. Skala och riv morot och palsternacka, skala och hacka lök och vitlök. Stek morot, palsternacka, lök och vitlök mjukt i olivolja i en stor gryta.

Häll på vatten, grädde, vitt vin, krydda med tomatpure, hummerfond och saffran. Låt koka upp.

Rör ner laxen i grytan och sjud tills den är klar. Smaka av med salt och peppar. Ta av grytan från värmen och rör ner räkorna. 

 


Ajvarbiffar

Skrivet av Madeleine Granberg 16.05.2018

Köttfärsbiffar med spännande smaker av ajvar, spiskummin och kanel, jättegott blev det! Jag serverade biffarna tillsammans med rostade rotsaker (potatis, morot och palsternacka) som jag kryddade med timjan och en crème fraîchesås smaksatt med ajvar och salt.

IMG 5628

Ajvarbiffar

600 gram köttfärs

1 dl ajvar

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 ägg

0,5 tsk kanel

smör och olja att steka i

Gör så här:

Blanda färsen med alla ingredienser. Forma 8 biffar och stek dem i olja och smör tills de är genomstekta. Servera med rostade rotsaker och ajvarsås.

 


Hallon­pannacotta­paj

Skrivet av Madeleine 15.05.2018

Denna goda hallonpannacottapaj lagade jag härom helgen och den fick bra betyg av hela familjen!

IMG 5605

Denna paj eller tårta beroende på vad man vill kalla den passar bra både som efterrätt, fika och kalas!

IMG 5559Jag använde mig av Oreokakor med smak av mint, men det går även bra med de vanliga.

Botten

1 paket Oreokakor (ca 150 gram)

50 gram smör

Pannacotta

250 gram hallon

1 dl socker

0,5 tsk vaniljpulver

4 dl grädde

3 gelatinblad

Gör så här:

Smält smöret. Grovhacka kakorna och mixa dem till ett fint pulver.

IMG 5560

Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en form (15-20 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt.

Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp hallon, socker och vaniljpulver under omrörning.

IMG 5563

Slå på grädden och gör ett uppkok. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner gelatinbladen så att de smälter. Sila vätskan. Häll över chokladbottnen. Låt stelna i kyl.

 IMG 5608


Avokadopasta

Skrivet av Madeleine Granberg 14.05.2018

Ny vecka igen, och vilket härligt väder vi har!! Rena rama sommarvärmen, hoppas verkligen att värmen håller i sig! Idag tänkte jag tipsa om en pasta som görs på få ingredienser, är klar på ca 10 minuter och är hur god som helst.

Perfekt på en måndag! 

pasta

2 portioner

1 avokado

1 msk olivolja

en näve basilikablad

0,5 dl pastavatten

örtsalt, svartpeppar och sesamfrön

färsk pasta

Gör så här:

Koka pasta enligt anvisningarna, spara 0,5 dl pastavatten. Mixa avokado, olivolja, basilika och pastavatten, smaka av med örtsalt och peppar. Blanda pastan med avokadokrämen, toppa med någon god ost, sesamfrön och några varv med svartpepparkvarnen!

 


Sötpotatis- och linssallad med getost

Skrivet av Madeleine Granberg 07.05.2018

IMG 5617

Börja veckan med denna goda sallad! Passar bra som den är eller som tillbehör till kyckling eller fisk.

Sallad

belugalinser

sötpotatis

körsbärstomter

grönsallad

chevre

pinjenötter

Dressing

4 msk olivolja

2 msk citronsaft

1 msk dijonsenap

1 msk flytande honung

salt och peppar

Gör så här:

Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen (gärna med buljong). Skala och skär sötpotatisen i bitar, lägg i en ugnssäker form, krydda med olja, salt och peppar. Baka i ugn i 200 grader tills bitarna är mjuka. Under tiden rosta pinjenötterna i en stekpanna.

Blanda ihop dressingen.

Lägg upp sallad, linser, sötpotatis, tomater, smulad getost och pinjenötter på ett fat. Ringla över lite dressing och avsluta med lite salt och peppar.

IMG 5616